Soustředění a závody SWE

Hadač Miroslav     11.08.2022


Neděle večer až pondělí ráno. Cesta zpět.
Ryanair nám mírně zrušil plány zpožděním letu, a tak jsme museli na letišti v Arlandě strávit o 2 hodiny déle. Nakonec ve 4 hodiny ráno jsme dorazili v dešti do Opavy (ze slunečného Švédska, kde se teploty pohybovaly mezi 35-25 st.).

Neděle odpoledne. Balení, cesta na letiště, večer odlet z Arlandy do Krakowa, dále přesun Opava (Konice, Olomouc, Prostějov)


Neděle dopoledne.
Závod krátká trať. Náš v třetím závodě na soustředění. Výsledky byly u všech znatelný posun během soustředění. Výsledky. Mapy.

Sobota večer. Předzávodní příprava na nedělní krátkou trať (MH). Rozbor postupů všech jednotlivě v Livelox (VK).


Sobota odpoledne. Diskgolfové odpoledne.
Aktivní odpočinek na místním diskgolfovém hřišti. 2x9 jamek, většina hrála poprvé a hned v celku dobře


Sobota dopoledne: Závod prodloužená krátká trať
. Týden tréninku jsme efektivně zúročili zlepšenými výsledky. Až na vyjímky jsme předvedli kontrolované výkony, které často byly odměněny umístěním na bedně (a hodnotnou cenou). Výsledky. Mapy. Rerun H21, D16, D18, H18.


Pátek odpoledne. Předzávodní rozběhání a relaxace.
Menší skupinka zvolila přezávodní rozběhání u klubovny místního klubu na fotbalovém hřišti (rozklus, medvěd, ABC, 6-10x 100m, výklus). Větší skupina zvolila vodní radovánky v blízkém přírodním koupališti (někteří obojí). Už nás čekají jen závody v sobotu a neděli. Večer ještě předzávodní příprava a sledování ME v atletice.


Pátek dopoledne. Štafety přes cestu.
Dvojice tvoří štafetu, ty jsou vyrovnané. startují hromadně ve vlnách po 8. První člen běží do lesa na kontrolu, pak na předávku na cestě, kde se vymění, Druhý člen do lesa a první po cestě. V cíli se počkají a dalším hromadným startem běží zpět z cíle na start. Zdatnější zvládli A, B a půlik C, holky A a půlku B. Velmi svižné mapové úseky 9-14x 300m. A k tomu ještě 30 st vedro.


Čtvrtek večer rozbor a příprava.
 Příprava na zítřek. Popis štafet přes cestu (dopoledne) a atletické předzávodní rozběhání (odpoledna, na starost má Jirka). Rozbor dnešního midlu: DH16 Tereza a Mirek, DH18 Vojta. Přednáška byla společná se závodníky PLU.


Čtvrtek odpoledne. Foto.
Barča nafotila řadu fotek z dnešního odpoledne. Asi jediných, času nazbyt je velmi málo a program nabitý. Tak tak do celehé dne vměstnáme vše potřebné (snídaně, 4x přesuny, 2x trénink, koupání v jezeře po tréninku, oběd, večeře, rozbory). :)



Čtvrtek odpoledne. Semtamy. 6 úseků tam a zpět. Zábavný trénink na členité mapě 1:7500 s ekv. 2,5m. Zároveň startuje 6 běžců, v cíli si přehodí mapy a běží zpět .... to celé 2-3x. Rerun.


Čtvrtek dopoledne. Krátká trať.
Střední tempo, lamp., dvě tratě 3700m a 4500m. Opět náročný místní terén. Střední tempo. Navíc po doběhu krátká líniová trať. Teplota kolem 27 st. (ale to už jsme zvykli, naštěstí u každého tréninku je v těsné blízkosti osvěžující jezero). Rerun A, B.



Středa večer rozbor a příprava.
Dvouhodinový pečlivý rozbor "hromaďáku". DH14 a DH16 v podání Terky a Mirka. DH18 pak precizně probral s kluky Vojta.


Středa odpoledne: Volno :)
(přece jen máme za sebou 7 náročných tréninků a jeden závod klasiku a náročný program s řadou rychlých tréninků před sebou, včetně dvou závodů). Grill party s koupáním u jezera před západem slunce. Odreagování před závěrečnou části soustředění.


Středa dopoledne. Hromadný start.
Každá kategorie startuje hromadně. Start všichni najednou.Použity rozdělovací metody, aby neměl nikdo shodnou trať. Svižný trénink v rel. kontaktu se spoustou zajímavých situací a cílových soubojů. Vojta potrápil kluky, běželi společně a připravil jim řadu nachytávek v přímém kontaktu. Rerun A, B, C. V cíli registrujem řadu výborných a. zodpovědných výkonů.



Úterý odpoledne. Nachytávky.
 Běží se po dvojicích, jeden vede a druhý sleduje. V náhodném místě předá vedení druhému, ten musí vědět, kde je a dohledat kontrolu, dále se opakuje. Lampióny.
Večer rozbor okruhů s Vojtou Králem, zhodnocení tréninku nachytávek v podání Denisy (pro nás nový, velmi přínosný trénink, široký pohled do dálky, pamatování nejvýraznějších objektů, směr a zpětná projekce do mapy). A samozřejmě příprava na zítřek.



Úterý dopoledne. Okruhy.
6 okruhů v členitém terénu, 1000-1400m. Běh ztěžující podklad. Vrstevnice 2,5m. Měřítko 1:7500. Absolvovala s námi i skupina PLU a DOR. Běželo se na SI. Výsledky. Mezičasy.


Pondělí odpoledne.
Shluky, dlouhý postup střídá shluk kontrol s krátkými postupy. Vojta, Denisa, Terka a naši ostřílení běželi za závodníky, aby vysledovali na čem lze zapracovat. Velmi přínosný trénink, včetně individuálních rozborů.  Rerun A, B.  Konečně příjemnější počasí s jezerem přímo u cíle.
Pondělí večer. Rozbor od ambasadorů. Vojtěch Král rozebral podrobně kategorii A a Denisa Kosová kat. B. Přípravu na další tréninky udělal Mirek.



Pondělí dopoledne. Krátká trať středně.
Běžel i Vojta s Denisou a večer s námi rozeberou. Rerun A, B. Přidala se k nám skupina z MOV. Terén obtížný s dobrou viditelností. Vrstevnic 2,5 m. Déšť, ale 21 st.
Na krátkou navazuje s odpočinkem ca 2 min. lesní sprint (Vojta s Denisou budou sledovat jak si při něm naši počínají). Výsledky a Mezičasy sprintu. Rerun A, B. Měřítko 1:5000 (zvětšená mapa).



Neděle: Závod klasika.
Terén s velmi náročným vysilujícím podkladem. Tratě vcelku dlouhé (holky mají ve SWE nově stejné směrné časy jako kluci). Opět teplota nad 30 st. Atypická ekvidistance 2,5 m s vykreslením neznatelných detailů byla silnou adaptační výzvou. Výsledky. Mapy. Rerun D16, D18, H18. Odpoledne následoval první půlden volna (plavání, skoky do vody, kafíčko, relax). Večer pak Filip připravil rozbor tratí závodu v přednáškovém sále včetně přípravy na tréninky, které následují zítra.



Sobota odpoledne:
 Midl, středně, lampióny. Terén se spoustou detailů, kamenitý. Tratě 4,2 km, 3,6 km a 3,0 km. Velké horko, vyschlé bažiny. Dopoledne stejný trénink absolvoval TUR.  Rerun A, B, C (všechny turnusy). Rerun A, B, C (jen naši závodníci) Večerní společný rozbor připravil Vojtěch Král.


Sobota dopoledne: Směry. V první části krátké postupy, kde byla vyžadována ťukačka objektů na postupu, samozřejmě precizní držení směru. Druhá část byly dlouhé postupy. Bylo potřeba běžet po čáře, hlídat objekty a vzdálenost. Probrali jsme držení buzoly a mapy, které nesvádí k uhýbáni ze směru. Zopakovali držení směru v terénu přes virtuální objekty a proložení dlouhého popstupu kontrolními body. Rerun A, B, C.


Pátek odpoledne: seznamovací trénink. Na kontrolách velké lampióny. Terén nutící držení směru a navigaci na výrazné tvary (vrstevnicové). Poznáváme odlišné mapování kup, kupek, skalek a kamenů než jsme zvykli u nás (všeho je zde habaděj a generalizuje se, to co vidíme často jako skálu je jen vrstevnice, co vidíme jako kámen bývá i kupka, ....). Pořizujeme z tréninku GPS záznamy: Rerun A, B, C. A venku je přes 30 st. Stihli jsme již menší zranění. A všichni jsme se sešli podle plánu, takže jsme komplet. Samozřejmě jsme doletěli bez problémů a SWE autopůjčovna opět nezklamala: objednaný a zaplacený seat Leon a dostaneme luxusní velká čtyřkolová auta :) Večer ještě rozbor a přednáška k dalšímu dni.


V pátek ve 3:30 odjíždíme z Opavy (8:00 odlétáme z Krakowa) na 10 denní soustředění do známého tréninkového prostru v okolí Eskilstuny. Budeme využívat ubytovnu s kompletním zázemím (tělocvična, přednáškové sály, kuchyňky, ...). Akci významně podpořil Moravskoslezský kraj v rámci individuálních dotačních projektů (MSK činnost mládeže v našem klubu podporuje dlouhodobě). Na místě nám budou k dispozici jako lektoři nejlepší reprezentanti ČR Denisa Kosová a Vojtěch Král. Absolvujeme 12 různých tréninků (okruhy, štafetové úseky, hromadný start, shluky, midly, paralelní sprinty, línii, ....) a 3 závody (jednu klasiku a dva mídly) . A samozřejmě 10 přednášek s přípravou a rozbory. Přihlášen na závody je i novopečený Mistr Evropy Martin Regborn ... 5 našich závodníků v jeho hlavní kategorii tak bude mít možnost osobního porovnání.