Jarní Švédsko

Holasová Barbora     08.05.2022

8.5. - neděle: V poledne po doběhnutí posledního úseku mužské Tiomili jsme vyklidili kostel a vydali se na dlouhou cestu zpět do Karlskrony. 

7.5. - sobota: Tiomila. Dopoledne v 10:30 startovaly dětské štafety (4 úseky). My opaváci (Kája R.-4.úsek, Štěpa H.-4.úsek, Barča H.-2.úsek) jsme byli rozdělení do různých švédských štafet, takže ani jeden z nás neběžel spolu. Štafeta od Štěpy Holase skončila nejlépe, na 51.místě z 265 štafet. V 13:15 proběhl start ženských štafet (5 úseků). Ve švédské štafetě běžela za Karlskronu Barča Holasová (2.úsek). Holky celkově skončily na 110.místě z 315 štafet. V 21:30 byl start velké mužské Tiomily (10 úseků). Z Opavy běžel Tomek Holas (4.úsek) za Karlskronu 1. Ti nakonec skončili na 118.místě z 307 štafet, poté co jejich poslední 10. úsek doběhl v 10:40 ráno v neděli. 
  


6.5. - pátek: Dopoledne nás čekala 5 hodinová cesta na sever. Přejížděli jsme do blízkosti města Örebro, kde jsme v sobotu běželi Tiomilu. Po příjezdu jsme si stihli prohlídnout Tiomila arénu a vykoupit obchod s botama a oblečením a taky předzávodní rozbíhávací trénink asi 10 km od místa závodu. Naše ubytování bylo vskutku zajímavé, dá se říct boží. Když jsme k němu dojeli, zjistili jsme, že budeme spát v kostele na karimatkách mezi lavicema a na něketré zbylo místo dokonce pod oltářem. Večer jsme si klasicky zahráli Bang! a Uno. 


5.5. - čtvrtek: předzávodní regenerace, ranní koupání v jezeře, Bang, rozbory postupů. Odpoledne Midlik. Chábři si dávají první noční trenink před Tiomilou. Teoretická příprava na závod nad mapou, více dole.


4.5. - středa: dojezd na Middlové okruhy, 4 starty v mapařsky těžkém terénu. Odpoledne měřená švedská liga mládéže poblíž Ronneby.


3.5. - úterý: První úseky štafet na z poloviny otevřenem terénu a odpoledne lesní sprint v Karlskroně.


2.5. - pondělí: Dopoledne jsme absolvovali  trénink delšího middlu. Únava už se začínala objevovat, takže plno z nás dělalo chyby z nepozornosti, ale naštěstí jsme všichni natolik šikovní, že jsme to doběhli celé. Terén byl opět obtížný plný bažin a velkých kamenných srázů. Odpoledne jsme jeli okouknout přístavní město Karlskrona. Prošli jsme se kolem moře, zašli na vyhlášenou zmrzlinu a holky nemohly vynechat návštěvu původem švédského obchodu H&M. Večer jsme si připravili táborák, opekli špekáčky a marshmelouny a seděli a povídali si u ohně pod nebem plným hvězd. Myslím, že všichni můžeme doporučit špekáček se švédským chlebem a jahodovou marmeládou.


1.5. - neděle: Dopoledne byly naším tréninkem okruhy. Terén byl obtížný (ideální na ztracení se:)), ale jeden okruh to svou obtížností vyhrál. Cestou na druhou kontrolu totiž každý z nás potkal jakéhosi černého hada, který na nás koukal s vystrčeným jazykem, takže vynhout se mu pořádným obloukem bylo nejlepší řešení.


30.4. - sobota: Na dopoledne nás trenéři přihlásili na mezinárodní okresní přebor štafet. Opět se účastnili běžci ze 3 klubů. České týmy získaly 1., 3. a 4. místo mezi 12 týmy. Všichni jsme obdrželi medaile a bednové umístění poháry. 


29.4. - pátek: Na 8 hodinovém trajektu si každý z nás stihl odpočinout a tak hned po příjezdu do kempu jsme vyrazili na seznamovák. Zjistili jsme, že švédský terén není tak snadný a že je obtížné se orientovat podle kamínků a kopců. Odpoledne jsme běželi mezinárodní okresní přebor ve sprintu. Byly 3 týmy: Karlskrona, Gdaňsk a Hanácká oblast. Foukalo, ale vítr nás hnal rychleji do cíle.


Po 7 hodinové cestě auty do polských Sopot se celá skupina opaváků vydala na procházku kolem moře. V 21:30 nám pak odjížděl trajekt do Švédska, Karlskrony.