Krátký den

Mielec Jaromír     22.01.2022

Start žákůPrvní roStart dospělýchčník tradičního závodu družstev zavítal do jihomoravských Dubňan. Na start se postavily dvě žákovské a dvě dospělé štafety Opavy. Žáci vybojovali cenné páté místo a dospělí doběhli na pěkném osměm místě. 


 

Žáci

Rozbíhání žákovské štafety dostaly za úkol holky z kategorie D16. Našim holkám se první úsek povedl, Natka předávala na krásném třetím místě se ztrátou minuty na vedoucí Kotlářku Praha a Alenka předávala našemu béčku se ztrátou čtyř minut. 

Alenka předává Jendovi

Na druhém úseku běželi kluci H14. Naši borci zazářili, když Viki v lese oběhl vedoucí dvojici závodníků a na předávce byl první s náskokem pěti minut na pronásledovatele z Žabovřesk. Druhým nejlepším časem na úseku se potom blýskl Jenda a předával béčku na třetím místě. 

Třetí úsek dostali od pořadatelů na starost kluci a holky ze dvanáctek. V áčku běžel Vašek Liber, který se bravurně popasoval s tlakem, který sebou průběžné vedení bezesporu nese, a potvrdil první místo štafety nejrychlejším výkonem na úseku. V béčku potom spolu vystartovaly Dorka a Johanka (formát štafet umožňoval na některé žákovské úseky postavit dva závodníky najednou), které si  to v lese užily a nabraly hromadu zkušeností. 

Dorka a Johanka po doběhu

Na čtvrtém úseku běžely závodnice z kategorie D14. Za naše áčko vběhla do lesa Iva. Ta bohužel neměla svůj den a místo na pátou kontrolu doběhla rovnou na šestku, a tak se musela vracet, aby naše štafeta neměla ve výsledcích nelichotivé označení DISK. Bohužel to znamenalo propad na šesté místo před posledním úsekem. V béčku naše barvy hájila Sofie (tu ale v oficiálních výsledcích kvůli nějaké technické chybě nenajdete) 

Iva přibíhá z lesaSofie posílá Péťu na poslední úsek

Poslední úsek dostali na starost nejzkušenější hoši ze šestnáctek. V áčku běžel Matěj, který díky druhému nejrychlejšímu individuálnímu výkonu na úseku posunul žákovské áčko na konečné páté místo. V béčku jsme potom postaršili Péťu, který zaběhl ze všech finišmenů šestý nejrychlejší čas. 

Dospělí

Štafeta dospělých vystartovala v jednu odpoledne, v plánu bylo, že první čtyři úseky poběží za světla a zbývající členové doběhnou potmě. Pořadatelé pro diváky připravili GPS přenos (odkaz na všechny úseky najdete dole, my si z nich ukážeme jenom pár pikantností) 

Na prvním úseku byla připravená kratší trať, která měla slovy pořadatelů "obtížnost osmnáctek". V áčku dostal důvěru Tomek, který závod rozběhl hodně svižně, až byl sám zaskočený, když jedničku razil jako první. Nenechal se tím ale rozhodit, po zbytek závodu podal kontrolovaný výkon a předával v balíku na pátém místě.

Tomek se vrací z prvního úseku

Pro svoje první štafetové zkušenosti si přijel Vašek, který dostal za úkol rozběhnout béčkovou štafetu. Chopil se toho velmi statečně a při závodě používal vláčky jako starý mazák. Bohužel se potvrdila stará pravda o tom, že závod končí až v cíli a pětiminutová chyba na sběrku je drobnou kaňkou na jinak hodně povedeném závodě. 

Vašek razí cílVaškova cesta na sběrku

Na druhém úseku byla připravená nejdelší ženská trať celého dne. Rozběhnutí štafety dostala za úkol rodina Holasová, proto na druhém úseku nastoupila Barča. Neměla před sebou vůbec lehký úkol, čekalo ji přes devět kilometrů a soupeřkami jí byly mimo jiné reprezentatky. Barča si ale nenechala v lese nikoho utéct a na předávce to znamenalo průběžné čtvrté místo. V béčku nám potom pomáhala postavit štafetu Pavlína Rychlá z Krnova.

Na třetím úseku nastoupila v áčkové štafetě Kája Rychlá, na poslední chvíli zastoupila Majdu, která byla v karanténě. Závod se jí hodně povedl a nakonec z toho byla předávka na čtvrtém místě v těsném kontaktu s třetím Zlínem. Kvůli velké marodce nebylo béčko kompletní a na třetím i čtvrtém úseku nám vypomohl Pavel Rychlý z Krnova. 

Na čtvrtém úseku běžel Jarda. Všechno nasvědčovalo hladkému průběhu závodu, až dokud GPS s popiskem AOP1 neudělalo mezi desátou a jedenáctou kontrolou otočku o 180°. Nastalo patnáct minut pobíhání po lese sem a tam, které ukončilo až úspěšné nalezení ztraceného čipu kousek od desáté kontroly. Bohužel to znamenalo propad pořadím na sedmé místo.

Našli moji rádcové? Našli!

Na pátý úsek vybíhal se začínající tmou Adam. Ačkoliv to byl v jeho podání první běh po nemoci, bezchybný výkon znamenal šestý nejrychlejší čas na úseku a udržení sedmého místa. Pátý úsek v béčku si zaběhl Mirek. 

Na šestém a předposledním úseku čekala na běžce obdoba slavné dlouhé noci z Tiomily. Našim statečným se stal Filip, na kterého tak čekalo více, než patnáct kilometrů po ztemnělém lese. Mezi jednotlivými štafetami už byly tak velké rozestupy, že Filip běžel celou dobu sám. Svižný výkon bez větších zaváhání nakonec znamenal čas stlačený pod hodinu a půl, což stačilo na čtvrtý nejrychleší čas na úseku (porazila ho jenom trojice závodníků ze Zlína, Turnova a Kotlářky, která běžela skoro celou dobu pohromadě). Štafetu to posunulo na průběžné šesté místo, ale hlavně se díky tomu povedlo vyběhnout všem úsekům před hanbastartem. 

Na finiši hájila naše barvy Barča, jako jediná z holek byla dost odvážná na to, aby se vypravila do lesa v noci. Neměla před sebou vůbec lehký úkol, ale bojovala s tratí statečně a ve 20:12 doběhla naší štafetě pro konečné osmé místo. 

Závěrem bych chtěl organizátorům z brněnských Žabovřesk moc poděkovat za krásný závod. Myslím, že nějaké delší a noční štafety v Česku chyběly a moc jsme si je užili. Budeme se proto těšit zase za rok na druhý ročník.

Web závodu

Fotky Tomáše Bubely

GPS - 1. úsek

GPS - 2. úsek

GPS - 3. úsek

GPS - 4. úsek

GPS - 5. úsek

GPS - 6. úsek

GPS - 7. úsek